Volgende Paasdagen:
20 & 21-04-2025
(nog 134 dagen)
Wat vieren we met Pasen?
Waarom zijn wij vrij met Pasen?

Wat vieren we met Pasen? Waarom zijn wij vrij met Pasen?

Pasen, het komt elk jaar terug. Maar waarom komt het elk jaar terug, waarom vieren wij Pasen? En waarom zijn wij vrij met Pasen?

Pasen komt uit de Bijbel, waarbij we een aantal dagen voor Pasen moeten gaan kijken naar de donderdag ervoor, Witte Donderdag. Op die dag werd het laatste avondmaal van Jezus genuttigd. Judas, een van de volgelingen van Jezus, verraadde Jezus waardoor deze werd uitgeleverd aan een Romeinse stadhouder Pilatus. Deze stadhouder liet Jezus kruisigen.

Witte donderdag, waarom is die wit?

De naam Witte Donderdag komt voort uit een traditie om kruisbeelden met witte lakens te bedekken. Wit staat voor blijdschap. Jezus beloofde tijdens de laatste avondmaal dat hij zijn volgelingen trouw zou blijven, ook na zijn dood. Op deze manier kunnen volgelingen van Jezus toch nog blij zijn op Witte Donderdag.

Goede Vrijdag, was die wel zo goed?

Nee, niet voor Jezus. Wat er die volgende dag gebeurde, op wat wij nu Goede Vrijdag noemen, pakte niet goed uit voor Jezus, hij werd die dag gekruisigd. Jezus overleed dus op Goede Vrijdag. Waarom wordt het dan Goede Vrijdag genoemd? Jezus stier voor alle menselijke zonden. Daardoor zouden alle gelovigen toegang tot de Hemel en God krijgen.

De zaterdag er na wat gebeurde er? Waarom heet die stille zaterdag?

Weinig, want het word de Stille Zaterdag genoemd. Het is de laatste vastendag voordat het Paasfeest begint. Er wordt in veel kerken de graflegging van Jezus herdacht tijdens de Paaswake. Kerken luiden op deze zaterdag geen klokken, waardoor het stil blijft.

Pasen, de wederopstanding van Jezus

Op 1e paasdag, paaszondag, is Jezus opgestaan uit zijn graf. En dat moet gevierd worden, met eten en drinken. Op paaszondag eindigt dan ook de vastenperiode. In kerken wordt dan ook stilgestaan bij de wederopstanding van Jezus. Omdat zondag eigenlijk een rustdag is, mogen Christenen eigenlijk geen feest buiten de deur vieren, vandaar dat er een 2e Paasdag in het leven geroepen is.

Wat bijzonder was aan Pasen is dat de wederopstanding van Jezus een teken is dat God de dood overwon. Hij kon een gestrafte Jezus weer tot leven wekken.

Tijdlijn 2025

  • Witte donderdag17-04-2025

    De naam Witte Donderdag komt voort uit een traditie om kruisbeelden met witte lakens te bedekken.

  • Goede Vrijdag18-04-2025

    Op deze dag herdenken christenen de kruisiging en dood van Jezus.

  • Stille zaterdag19-04-2025

    Er wordt in veel kerken de graflegging van Jezus herdacht tijdens de Paaswake.

  • 1e Paasdag20-04

    Op 1e paasdag, paaszondag, is Jezus opgestaan uit zijn graf. En dat moet gevierd worden, met eten en drinken.

  • 2e Paasdag21-04

    Omdat zondag eigenlijk een rustdag is, mogen Christenen eigenlijk geen feest buiten de deur vieren.

Wat vieren we met Pasen? Waarom zijn wij vrij met Pasen?

Wat heeft de Paashaas met Pasen te maken?

Veel kinderen kennen natuurlijk de Paashaas, maar wat heeft deze met Pasen te maken? Daarvoor maken we een sprong in de tijd, naar een oud Germaans stam. Deze Teutonen hadden mythes over onder andere de godin Ostara. In een van deze verhalen wordt verteld hoe zij een klein meisje met een gewond vogeltje te hulp schoot. Het vogeltje was er erg slecht aan toe, waarna Ostara het vogeltje in een haas. Ostara vertelde aan het meisje dat de haas een keer per jaar terug zou keren om gekleurde eieren te leggen. Deze gekleurde eieren zie je nog steeds met Pasen.

En waarom is deze haas een Paashaas geworden? Een ei wordt beschouwd als symbool voor wedergeboorte, waar natuurlijk het hele Paasfeest om draait. Dus door een samenvoeging van deze twee overleveringen komt elk jaar met Pasen de Paashaas langs.

En het Paasvuur dan?

Wat is het Paasvuur?

Paasvuren, maar ook vele andere vuren, werden al ver voor het Christendom begon te verspreiden aangestoken. Met Pasen wordt er een vuur aangestoken om het licht van Pasen invulling te geven.

Er zijn ook dit jaar weer een aantal Paasvuren te vinden in Twente en de Achterhoek. Op korte afstand vind je daar zomaar 100 Paasvuren! In Huissen kun je ook terecht! Maar ook in andere provincies vind je tegenwoordig meer Paasvuren.

En het Paasvuur dan? Wat is het Paasvuur?

Wanneer is het pasen in 2025 of 2026?

Pasen staat voor elk jaar vast. Dus daarom hier een overzicht van de komende 2 Pasen!

202520april
202605april